Als je de keuze voor vloerverwarming hebt gemaakt, ben je er nog niet. Vloerverwarming is er namelijk op basis van verschillende systemen. Grofweg kun je deze systemen onderverdelen in een zogenaamd droogbouwsysteem of de natbouwsystemen.

Welk systeem kies je?
Voor welk systeem je kiest, hangt af van de situatie en de plek waar je vloerverwarming wilt plaatsen. Voor het droogbouwsysteem wordt vaak gekozen wanneer de elektrische vloerverwarming bijvoorbeeld in een renovatieproject wordt toegepast of wanneer je deze alleen in de badkamer of in het toilet wilt plaatsen. Bij het droogbouwsysteem wordt eenvoudig gezegd de matjes met de elementen op een plaat bevestigd, waarover je de definitieve vloer kunt plaatsen.
Bij een natbouwsysteem worden de buizen van de verwarming op de vloer gelegd, waarna de vloer wordt voorzien van een laag cement (vandaar ook de naam natbouw). Ondanks het feit dat dit systeem meer complex is, is dit toch het systeem dat het meest wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten.

Hoe ga je te werk met een natbouwsysteem?

Als je kiest voor vloerverwarming aangelegd door middel van een natbouwsysteem, dan houdt dat in dat je de buizen voor de verwarming gaat infrezen. Dit houdt in dat de buizen in een laag cement worden geplaatst. Daarbij is het van belang dat de buizen kunnen krimpen en uiteen kunnen zetten door het afkoelen en opwarmen. Hiervoor zal een soort wapening geplaatst moeten worden. Al met al een complex en nauwkeurig klusje.

Hoe werkt het infrezen van vloerverwarming?
Tegenwoordig kun je vloerverwarming ook infrezen op bestaande dekvloeren. Hierdoor kan dit systeem meer worden toegepast dan in het verleden. Maar hoe werkt dat infrezen nou precies?
Met behulp van een diamantzaagmachine worden er zogenaamde sleuven in de dekvloer gefreesd. Dit gebeurt in een bepaald patroon (slakkenpatroon genoemd) dat wordt gehanteerd, nadat er uiteraard een goede berekening is gemaakt om uiteindelijk het gewenste resultaat te kunnen behalen. Als de sleuven zijn ingefreesd, wordt er een vloerverdeler geplaatst en daarna kunnen de verwarmingsbuizen in de sleuven worden geplaatst. De buizen worden ontlucht en het systeem getest. Al met al kan de hele klus binnen een dag worden geklaard. Wanneer je het uitbesteed, heb je er zelf geen omkijken naar en heb je ’s avonds al een heerlijk behaaglijke vloer.

Voordelen van infrezen vloerverwarming
Het infrezen van vloerverwarming heeft een aantal voordelen, maar het grootste voordeel is wel dat de dekvloer niet verwijderd hoeft te worden. Hierdoor verandert de hoogte van de vloer ook minimaal en hoeven deuren niet te worden aangepast. Een ander voordeel is dat de vloer snel opwarmt, omdat de buizen tegen de vloeroppervlakte aanliggen. Daarnaast is dit ook de goedkoopste manier om vloerverwarming te plaatsen. Voordelen genoeg dus.