Wanneer je een eigen huis hebt, kunnen zich daar natuurlijk verschillende problemen voordoen. Hoe ouder je huis, hoe meer problemen er kunnen ontstaan. Vrijwel elke huiseigenaar heeft wel eens te maken gehad met vochtproblemen. Vochtproblemen in huis kunnen slechte gevolgen hebben voor de gezondheid, dus het is belangrijk dat deze snel opgelost worden. Wij bespreken in dit artikel de meest voorkomende vochtproblemen die zich in huis voor kunnen doen.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door bodemwater of grondwater. Dit wordt geabsorbeerd door de muren en zorgt voor vochtproblemen in huis. Optrekkend vocht is vaak lastig te herkennen en het kan zich manifesteren op zowel binnen- als buitenmuren. Allereerst zie je natuurlijk vochtplekken op de muur, maar er kan ook schimmel ontstaan. In deze ruimtes hangt vaak ook een muffe geur. Daarnaast kan verf, behang of pleisterwerk loskomen van de muur.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht heeft een andere oorzaak dan optrekkend vocht. Doorslaand vocht wordt voornamelijk veroorzaakt door neerslag dat opgenomen wordt door poreuze buitenmuren. Je weet dat je last hebt van doorslaand vocht wanneer er vochtplekken ontstaan tijdens of na een regenbui. Deze vochtplekken zie je dan ontstaan op de binnenzijde van je buitenmuur. Daarnaast kan doorslaand vocht zich ook voordoen in een kelder met gemetselde wanden. Wanneer het regenwater in de grond wegzakt, trekt dit langs de keldermuren weg en kunnen er vochtplekken ontstaan. Op deze manier kun je dus ook last hebben van doorslaand vocht in de kelder.

Vocht in de kruipruimte

Veel verschillende dingen kunnen vocht in de kruipruimte veroorzaken. Een hoge grondwaterstand kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Daarnaast kan ook optrekkend vocht een oorzaak zijn van vocht in de kruipruimte. Ook condensproblemen en gebrekkige ventilatie kunnen zorgen voor vocht in de kruipruimte. Daarnaast kan er ook lekkage ontstaan door deze vochtproblemen. Wanneer er hoge luchtvochtigheid is in de kruipruimte, kunnen leidingen gaan roesten en daardoor lekken. Dan ontstaan er nog meer vochtproblemen. Het is daarom verstandig dat u vochtproblemen in huis zo snel mogelijk laat verhelpen.