Wanneer je een nieuwe woning gaat kopen, zijn er verschillende zaken om op te letten. In veel gevallen zal een verkopende partij een bouwkundig rapport van de woning op laten stellen. In een bouwkundig rapport vind je de gebreken aan een woning. Het is erg belangrijk om zo’n rapport door te nemen, voordat je aan de onderhandelingen over een woning begint. Met een bouwkundig rapport kun je immers een inschatting maken van de kosten voor het herstel van gebreken in de woning. Leg de gebreken eventueel voor aan een bouwbedrijf in de buurt, als je het lastig vindt om een inschatting van deze kosten te maken.

Verschillende soorten gebreken binnen woningen

Er kunnen verschillende soorten gebreken voorkomen binnen woningen. Denk bijvoorbeeld aan vochtproblemen, als optrekkend- en doorslaand vocht. Deze vochtproblemen zijn vaak niet zichtbaar, als een verkoper vlak voor de verkoop van de woning een nieuwe laag behang heeft aangebracht. Ook kan er houtrot voorkomen in de kozijnen rond ramen en deuren. Net als bij vochtproblemen, geldt ook voor houtrot dat het relatief makkelijk te verbergen is. In een bouwkundig rapport worden dergelijke gebreken opgenomen. Kijk ook goed naar de aanwezigheid van ongedierte. Torren en kevers kunnen duiden op houtworm in houten constructies.

Hulp van een makelaar inschakelen

Ga je voor het eerst een huis kopen? Doordat er hierbij dermate veel op je af komt, kan het slim zijn om een makelaar in te schakelen. Een makelaar weet op welke gebreken gelet moet worden bij de overname van een woning. Zo is de kans klein dat je pas na de aankoop van een woning achter gebreken komt. Mocht je gebreken tijdens de bezichtiging niet opgemerkt hebben, dan kun je een verkoper in sommige gevallen verantwoordelijk houden voor het niet melden hiervan. Hier vind je meer informatie over de hulp die een makelaar kan bieden.