Ga je een nieuwe rolstelling kopen? Dan is het wel zo handig om te weten hoe hoog deze eigenlijk mag zijn en of dat aansluit bij je klussen. Als je in een rolsteiger shop kijkt, zie je snel hoe hoog elke rolsteiger is. Met een rolsteiger werk je op hoogte en is het dus belangrijk om te weten aan welke veiligheidsvoorschriften je moet voldoen om op zulke hoogte te werken. Hoe hoog mag een rolstelling eigenlijk zijn? We vertellen je er in dit artikel meer over.

Platformhoogte en werkhoogte

Om te weten wat de maximale hoogte van een rolsteiger is, moet je twee begrippen onthouden en uit elkaar houden; de platformhoogte en de werkhoogte. Er is wel degelijk een verschil tussen de twee. De platformhoogte is namelijk de afstand van de ondergrond waar de steiger op staat tot de bovenste werkvloer. De werkhoogte is twee meter hoger dan dat; dus de hoogte waarop gewerkt wordt als men op het bovenste platform staat. Brede steigers mogen gebruikt worden tot een maximale werkhoogte van 22 meter, waar dit bij smalle steigers maar 14 meter is. Een smalle steiger is natuurlijk een stuk minder stabiel dan een brede steiger.

Wanneer moet een rolsteiger verankerd worden?

Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken met en op rolsteigers. Je wil natuurlijk niet dat jij of je collega’s van de steiger omvallen of dat de gehele steiger omgaat terwijl er nog werkers op staan. Sommige bouwvakkers kunnen wat nonchalant omgaan met een steiger, omdat ze denken dat er toch niets zal gebeuren. Niets is echter minder waar; het is daarom heel belangrijk om je aan de veiligheidsvoorschriften te houden. Wanneer moet een rolsteiger bijvoorbeeld verankerd worden? Dit is bijvoorbeeld verplicht wanneer het harder waait dan windkracht 6. Staat de steiger op een plek waar de windkracht sterker is zoals bij gebouwen met open gevels of in smalle steegjes, dan moet dit al bij een lagere windkracht gebeuren. Wanneer het nog harder gaat waaien, is het verstandiger om de werkzaamheden dan te staken totdat de wind gaat liggen. Wanneer met een smalle rolsteiger van 75 tot 100 centimeter en een platformhoogte van meer dan 3,5 meter gewerkt wordt, moeten ook stabilisatoren gebruikt worden. Dit geldt bij brede rolsteigers van 135 tot 150 centimeter vanaf een platformhoogte van 5,5 meter.

Veilig werken op hoogte

Het is dus erg belangrijk dat de veiligheid gewaarborgd wordt wanneer er op hoogte gewerkt wordt. Daarom zijn er sinds 2018 ook nieuwe veiligheidsmaatregelen voor het opbouwen van een steiger. Hierin staat onder andere dat een platform pas betreden mag worden wanneer er een heupleuning of voorloopleuning aanwezig is.