Wanneer je werkzaam bent binnen de bouw is het vaak verplicht om basiskennis te hebben over veiligheid, gezondheid en milieu (VCA). Het is namelijk belangrijk dat iedereen weet wat de wetten zijn, hoe onveilige situaties voorkomen kunnen worden, hoe machines onderhouden worden en hoe je moet handelen wanneer er een ongeval gebeurt. Wanneer je werkzaam bent in de bouw kun je deze kennis opdoen door middel van een VCA cursus. In dit artikel zullen we kort uitleggen wat de cursus inhoudt.

VCA Basis

Wanneer je  voor een aannemer werkt is het in de meeste gevallen verplicht om een VCA Basis diploma te hebben. Tijdens deze cursus leer je de relevante wet- en regelgeving binnen de bouw, je leert om in te schatten of situaties veilig of onveilig zijn en hoe je ongevallen kunt voorkomen. Uiteraard leer je tijdens de cursus ook over verschillende gereedschappen en machines. De cursus is vaak binnen een dag af te ronden. Het diploma ontvang je na een examen af te leggen. De kosten zitten ongeveer tussen de 125 en 200 euro in.

build, builder, carry

VCA-VOL

Wanneer je als leidinggevende of ZZP’er werkzaam bent binnen de bouw, is het vaak verplicht om de VCA-VOL cursus te volgen. Tijdens deze cursus leer je nog meer over regelgeving en het inschatten van onveilige situaties. Daarnaast leer je om toolbox vergaderingen (kort werkoverleg) te organiseren en je leert om noodplannen uit te voeren, mocht er een ongeval gebeuren. Ook kom je nog meer te weten over gereedschappen en machines.  De cursus is vaak binnen een dag te volgen en wordt afgerond met een examen. De kosten voor de cursus zitten ongeveer tussen de 140 en 300 euro.

Electrician, Electric, Electricity, Worker, Building

VCA Groen

Als je werkt binnen de groenvoorziening, is het in principe genoeg om een VCA Basiscursus te volgen, maar je ook kunnen kiezen voor een VCA Groencursus. Bij deze cursus leer je ongeveer hetzelfde als bij een VCA Basiscursus, maar alles is toegespitst op een medewerker binnen de groenvoorziening. De VCA Groencursus is op meerdere plekken in Nederland te volgen en de cursus wordt afgerond met een examen. De kosten voor de VCA Groen cursus liggen ongeveer tussen de 125 en 200 euro in.