Lockers en kasten komen op veel verschillende plekken voor, bijvoorbeeld bij kantoren, scholen, sportclubs, festivals en ziekenhuizen. De technologische ontwikkelingen van de laatste paar jaar hebben veel invloed gehad op lockers en kasten. De simpele sleutels en cijfersloten zijn dan ook verleden tijd. Olssen, een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met elektronische lockers, heeft een groot aanbod voor lockers en kasten. Zij zorgen voor op maat gemaakte lockers en verzorgen de installatie hiervan. De nieuwe elektronische lockers brengen veel voordelen met zich mee.

De vervanger van de sleutel

Het grootste voordeel van de elektronische lockers is dat er geen sleutel meer gebruikt hoeft te worden. Sleutels kunnen kwijtraken en worden als vervelend ervaren als ze de hele dag meegevoerd moeten worden. Het vervangen van de standaard sloten met sleutels brengt dan ook meer gemak met zich mee voor de gebruiker ervan. Hier kunnen bijvoorbeeld pasjes of digitale codesloten voor in de plaats komen. Bij het gebruik van sleutels is het gebruikelijk dat er iemand zorgt voor de sleutels, deze bewaart en vervangt als dat nodig is. In een elektronisch systeem kunnen de gebruikers hun eigen codes onthouden, hierdoor is er minder personeel nodig en kunnen kosten worden verminderd.

Meer veiligheid

Elektronische lockers zorgen tevens ook voor meer veiligheid van de inhoud van de lockers. Veel sloten waar nog een sleutel voor gebruikt moet worden, kunnen makkelijk opengemaakt worden. De elektronische sloten zijn nog veiliger dan de normale sloten, puur omdat er geen toegang tot de inhoud van de locker is zonder de daadwerkelijke ‘sleutel’. Er kunnen op elektronische lockers ook alarmen geïnstalleerd worden. Het installeren van een alarm op een locker met een elektronisch slot is veel makkelijker dan op een locker die niet elektronisch beveiligd is.

Nieuwe einddoelen van lockers

Door de technologische ontwikkelingen hebben lockers ook andere soort functies en doeleinden gekregen. Lockers worden nu zelfs ook gebruikt voor boodschappen. Deze lockers hebben verschillende functies om de boodschappen goed te houden. Denk hierbij aan koelfuncties, vriesfuncties en warmtefuncties. In de VS zijn elektronische lockers bij de ingang van verschillende appartementenblokken geplaatst, voor de ontvangst van pakketjes. Mocht de bewoner niet thuis zijn, dan kan de pakketbezorger het pakket toch afleveren.

De elektronische lockers brengen dus aardig wat voordelen met zich mee. De elektronische lockers zijn bruikbaarder voor de gebruiker ervan, het is kostenbesparend, het is veiliger en de lockers worden steeds verder ontwikkeld. Er zijn namelijk nog veel meer mogelijkheden te vinden voor nieuwe soorten lockers.