Bij het werken met rolsteigers zijn er een aantal punten die belangrijk zijn om te weten. In dit artikel wordt hier verder op ingegaan. Gaat u in de nabije toekomst een rolsteiger kopen? Wellicht komt de volgende informatie van pas.

Stabiliteit

Om veilig op rolsteigers te kunnen werken is stabiliteit zeer belangrijk. Zo moet een rolsteiger die hoger dan acht meter wordt opgebouwd altijd worden verankerd tegen een muur of een gevel. Dit geldt uiteraard alleen voor rolsteigers die buiten worden opgebouwd. Deze kunnen namelijk hevige wind ondervinden in tegenstelling tot de rolsteigers die binnen worden opgebouwd. Daarnaast is het ook belangrijk dat de rolsteigers op een goede ondergrond worden opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat ze stabiel staan en niet kunnen wegzakken wat zou kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.  

Het platform

Wanneer u van plan bent op korte termijn een rolsteiger aan te schaffen is het belangrijk om te weten wat de werk- en platformhoogtes zijn. De platformhoogte is de hoogte waarop het platform zich op de rolsteiger bevindt. Waarbij de werkhoogte de hoogte is waarop gewerkt wordt, dus ongeveer twee meter hoger dan de platformhoogte. Deze twee hoogtes moet goed ingeschat worden bij de aanschaf van een rolsteiger. Op welke hoogte gaat u werken? Naast de hoogtes kunt u ook keuze maken in het platform zelf. Hoe breed en hoe lang moet deze zijn, zodat u er goed op kunt werken?

Veilig werken

Het opbouwen van een rolsteiger moet altijd door minimaal twee vakbekwame mensen worden uitgevoerd. Het is belangrijk om het opbouwen hiervan altijd volgens de handleiding te doen. Er zijn namelijk nieuwe regels hiervoor opgesteld omtrent de veiligheid. Er moet vanaf januari 2018 altijd met minimaal heup beveiliging worden gewerkt. Naast het veilig opbouwen moet er ook verstandig met spullen worden omgegaan. Zo mag er niks naar beneden worden gegooid en de spullen die naar boven moeten kunnen het beste met een touw naar boven worden getakeld.